Cum sa iti pregatesti masina pentru iarna

Odata ce temperaturile au inceput deja sa scada in termometre, este important sa le intampini intotdeauna corespunzator, prin pregatirea din timp a masinii pentru iarna.

Preventia este cea mai recomandata solutie in acest sens, iar aplicarea unor optiuni pentru confortul tau deplin, ca si conducator auto, trebuie indeplinite pentru a evita tot felul de evenimente neplacute in trafic.

Iata cateva recomandari, aparent neinsemnate, cu privire la verificarea si pregatirea masinii pentru sezonul rece:

  1. Foloseste anvelope de iarna

Daca inca nu ai un set de anvelope de iarna, atunci trebuie sa iei in considerare achizitionarea unuia. Poti lua inclusiv un set de jante din tabla, pentru a nu le da jos de pe jantele de aliaj la fiecare schimb periodic. Anvelopele de iarna ofera un mai bun control, micsoreaza distanta de franare, oferind o tractiune cu mult imbunatatita pe zapada, cat si pe drumurile acoperite de apa sau gheata.

  1. Verifica bateria masinii

Verifica bateria masinii si inlocuieste-o, daca este cazul. In timpul sezonului rece, bateria tinde sa cedeze deoarece aceasta consuma mai multa energie. Pe timp de iarna, motorul porneste mai greu, iar uleiul se ingroasa din cauza temperaturii scazute. Prin urmare, bateria trebuie sa munceasca mai mult. Testeaza bateria masinii si asigura-te ca nu exista urme de coroziune in jurul bornelor. Totodata, apeleaza la un profesionist pentru a afla daca aceasta are sau nu nevoie de o eventuala inlocuire.

  1. Schimba lichidele masinii

Degradarea lichidului de frana pe timpul iernii poate duce la formarea unor molecule de apa. Mai ales daca te duci sa iti verifici sistemul de franare, schimbarea lichidului de frana este esentiala. Lichidul de parbriz este si el esential pe timp de iarna, asa ca este bine sa folosesti unul care sa reziste la temperaturi sub pragul inghetului. Nu ai vrea ca acesta sa inghete si ca vasul sa se sparga. De asemenea, imbatranirea antigelului se produce in 2-3 ani, fapt care poate duce la o scadere a punctului de inghet, astfel ca si el necesita o inlocuire inainte ca iarna sa isi intre in drepturi.

Sfaturi utile pentru a-ti pregati, din timp, masina pentru iarna

  • Evita utilizarea franei de mana

La temperaturi extrem de scazute, este recomandata evitarea utilizarii franei de mana, deoarece este foarte posibila inghetarea cablului. Acest lucru poate impiedica eliberarea franei de mana. In ceea ce priveste parcarile in panta, poti folosi bordura pentru a evita ca rotile bracate sa plece la vale.

 

  • Atentie la incuietori!

Cand vremea este foarte rece, nu este recomandata spalarea masinii, actiune urmata de o stationare intr-un mediu cu temperaturi extrem de scazute. In caz contrar, uscarea prin curent de aer cald este necesara, mai ales ca exista pozibilitatea ca apa din incuietori sa inghete. De asemenea, poti utiliza un spray special pentru inghet si spray siliconic pentru chederele usilor.

  • Nivelul de combustibil sa nu coboare sub jumatate

Benzina contine si apa. Iar apa ramasa in rezervor poate ingheta la temperaturi foarte scazute. Cel mai important lucru de retinut este ca nivelul rezervorului nu trebuie sa scada sub jumatate, deoarece, atunci cand este aproape gol, se produce umezeala care, la randul ei, poate strica pompa de combustibil sau alte componente.

  • Verifica sistemul de climatizare al masinii

Acesta produce caldura si contribuie la confortul sofatului, insa, in acelasi timp, joaca un rol extrem de important in sporirea vizibilitatii, asigurand dezaburirea parbrizului, a lunetei, a geamurilor si oglinzilor. Asigura-te ca totul functioneaza perfect, pentru ca daca un fir se rupe ori este intrerupt, atunci intreg sistemul nu va mai functiona.

  • Poarta in portbagaj cateva ustensile si unelte utile

Pentru un plus de precautie pe timpul iernii, nu uita de racleta pentru geamuri, lopata pentru zapada, cablurile de alimentare curent pentru bateria nefunctionala. Echipeaza masina cu lanturi antiderapante si poneste-o timp de cateva minute inainte de a pleca la drum, pentru a-i da timp motorului sa se incalzeasca

Daca, insa, in ciuda masurilor de precautie luate, se intampla sa fii implicat intr-un accident, la centrul Daune Auto Bucuresti (dauneautobucuresti.ro) gasesti asistenta completa la constatarea daunelor auto, intocmire dosar constatare si notificare asigurator pentru autoturismul reparat cu piese originale sau omologate de producator in unitatea service-ului, garantie, plus masina la schimb pe toata durata reparatie (prin cost suportat de asigurator).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *