Accident auto cu o maşină fără RCA?

Cine te despăgubește dacă ai fost lovit de o mașină fără asigurare valabilă sau șoferul vinovat a fugit de la locul accidentului? Ce ai putea face într-o astfel de situație?

Din fericire, există o soluție pentru șoferii prejudiciați prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificați.

Este vorba de Biroul Asiguratorilor Auto din România (BAAR), care a preluat atribuțiile Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) încă din 2017. Una dintre principalele sale atribuții stabilite de Legea nr. 132/2017 este de organism de plată a despăgubirilor.

Mai exact, BAAR este instituția ce garantează, în condițiile legii, despăgubirea persoanelor prejudiciate prin accidente provocate prin intermediul unor vehicule neidentificate sau neasigurate.

În cazul unui accident auto provocat de o mașină fără RCA, BAAR se angajează în plata despăgubirilor atât pentru daune materiale, cât și în situația în care accidentul s-a soldat cu victime.

BAAR intervine atunci când:

‒ accidentul s-a petrecut pe teritoriul unui stat din Spațiul Economic European;

‒ asiguratorul vehiculului vinovat de producerea accidentului nu a putut fi identificat în termen de două luni;

‒ asiguratorul vehiculului vinovat nu deţine un reprezentant de despăgubiri pe teritoriul României;

‒ asiguratorul și reprezentantul său de despăgubiri nu au făcut dovada plății despăgubirilor în termen de trei luni de la data luării la cunoștință a daunei ori nu și-au motivat respingerea pretențiilor de despăgubire.

Cum trebuie să procedezi într-un astfel de eveniment nefericit:

  1. Contactează Poliția pentru întocmirea unui Proces Verbal.
  2. Completează corect și trimite o cerere de despăgubire pe adresa BAAR (formularul îl găsești pe website-ul Fondului (baar.ro).

BAAR îți va plăti despăgubirea sau îți va formula un răspuns ce vizează îndeplinirea condițiilor necesare sau evaluarea daunei. Răspunsul îl vei primi în maximum 90 de zile de la data depunerii cererii de despăgubire și a documentelor doveditoare.

 

Dacă șoferul vinovat a fugit de la locul accidentul și nu știi cine te-a lovit, vei primi despăgubiri pentru daunele materiale doar în situația în care cel puțin o persoană a fost rănită și a necesitat o perioadă mai mare de 60 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, vei fi nevoit să achiți  fransiza pentru daune materiale care, în aceste cazuri, ar putea fi  echivalentul în lei a cateva sute de euro.

Pe de altă parte, nu vei fi despăgubit dacă îți găsești mașina lovită în parcare, dacă accidentul auto a fost provocat de pietoni, bicicliști ori căruțe. Nu primești despăgubiri nici dacă mașina a fost avariată de animale, ca urmare a unor fenomene meteo sau de starea proastă a drumului.

Un lucru este cert: poți fi oricând implicat într-un accident cu un autoturism fără asigurare RCA valabilă sau în care șoferul vinovat de accident să fugă de la locul evenimentului. Iar un accident auto îți va da toate planurile peste cap. Pentru ca situația să nu devină chiar de coșmar, poți apela cu încredere la serviciile unui centru daune auto București, care va interveni în  calitate de unitate reparatoare și se va ocupa de toată documentația aferentă deschiderii dosarului de despăgubire, inclusiv decontarea reparației către acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *