Constatare amiabila Avantaje si dezavantaje

constatare amiabila

Atunci cand esti implicat intr-un accident usor, este bine sa te intelegi cu celalalt sofer, completand impreuna formularul de constatare amiabila.

Constatarea amiabila. Ce este?

Un accident rutier minor, produs intre maximum doi participanti la trafic, doar cu daune materiale, fara victime, nu necesita implicarea Politiei Rutiere, ci doar a celor doi soferi implicati si, desigur, a firmei de asigurari ce apartine celui din cauza caruia s-a produs evenimentul. O constatare din partea organelor legii se impune in cazul accidentelor de o mai mare amploare, in care sunt implicate mai mult de doua autovehicule.

Constatarea amiabila este o procedura mult mai simpla pentru evaluarea daunelor din accidentul rutier. In primul rand, pentru soferi, care nu vor mai fi nevoiti sa astepte organele abilitate pentru stabilirea circumstantelor accidentului. Iar in al doilea rand, pentru politia rutiera, care nu va mai fi nevoita sa aloce resurse materiale si umane pentru accidentele minore.

Conditiile in care se aplica constatarea amiabila

  • daunele accidentelor trebuie sa includa doar pagube materiale, nu si vatamari corporale;
  • sunt implicate maximum doua autovehicule, iar ambele masini detin asigurare auto obligatorie valabila;
  • ambii soferi s-au pus de comun acord asupra partii vinovate, iar formularul de constatare contine semnatura amandurora.

Ce este formularul de constatare amiabila?

Atunci cand esti implicat intr-un accident usor, te poti intelege cu celalalt sofer prin completarea unui formular de constatare amiabila. In urma stabilirii de comun acord a celor doua parti implicate, ambii soferi vor trebui sa descrie elementele si evenimentele care au dus la producerea daunelor.

Formularul de constatare amiabila se completeaza intotdeauna de ambii soferi implicati in accident, pe rand, doar pe prima pagina. Acesta contine doua file auto-copiative. Soferul pagubit va pastra prima pagina, iar a doua va fi pastrata de catre vinovat.

Formularul se completeaza cu pixul, cu majuscule, iar pentru solutionarea daunelor este necesara furnizarea a cat mai multor detalii.

Formularul contine:

  • datele de identificare a detinatorilor politei de asigurare auto obligatorie;
  • datele conducatorilor auto implicati;
  • datele masinilor implicate, seria si numarul politelor RCA;
  • semnaturile celor doi soferi.

Totodata, realizarea schitei accidentului de catre oricare dintre cei doi soferi implicati este obligatorie.

Dupa completarea formularului de constatare amiabila, soferul pagubit se va adresa firmei de asigurare auto obligatorie unde este inscris soferul vinovat si va depune actul la reprezentanta. Ulterior, va fi eliberat si un document de introducere a vehiculului pagubit in reparatie.

Avantajele constatarii amiabile

  • Economisirea timpului, prin scutirea unui drum pana la Serviciul de Constatari si Daune al Politiei Rutiere de unde se obtine certificatul de contraventie si autorizatia de reparatie a vehiculului. Prin completarea formularului de constatare amiabila obtii documentul de reparatie direct de la firma de asigurare auto obligatorie.
  • Evitarea unor posibile amenzi sau chiar a suspendarii permisului, daca in urma evenimentul rutier s-au produs contraventii pedepsite prin lege.
  • Evitarea procesului birocratic in care sunt implicate, pe langa cei cei doi soferi, atat Politia Rutiera, cat si compania de asigurari. Constatarea amiabila scurteaza intreg procesul birocratic, care se va realiza doar intre firma de asigurari a celui care a produs accidentul si pagubit.

Dezavantajele constatarii amiabile

  • Stabilirea culpei comune de catre firmele de asigurari in baza Protocolului de Colaborare privind constatarea amiabila pe accident. Astfel, polita de asigurare va acoperi doar 50% din dauna, restul fiind suportat de asigurarea CASCO a pagubitului.
  • Lipsa pretentiilor suplimentare. Daca esti pagubit de un sofer cu asigurare auto obligatorie la o firma ce plateste bine, vei fi privat de dreptul de a da in judecata firma de asigurare pentru recuperarea daunei. In schimb, daca cea care constata accidentul este Politia Rutiera, daunele vor putea fi recuperate prin chemarea in instanta de judecata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *