Ce trebuie să faci dacă ai fost implicat într-un accident ușor

ce trebuie sa faci in caz de accident auto

Cu toate că orice conducător auto speră să nu fie implicat într-un accident rutier, din păcate acest lucru nu este întotdeauna posibil, deoarece, în trafic, tamponări ale autovehiculelor pot fi mai mereu. Iar dacă acestea sunt ușoare, și soluțiile sunt la fel. Cel mai important este să îți păstrezi calmul și să acționezi informându-te din surse sigure cu privire la procedurile de rezolvare în caz de accidente ușoare.

Opțiunile corecte de rezolvare a acestor probleme se pot dovedi salvatoare în cazul unui eveniment rutier ușor, prevenind posibile sancționări din partea poliției, precum sancțiunea contravențională în cuantumul a 4-5 puncte de amendă și reținerea permisului auto pe o perioadă de 30 de zile.

Următoarele informații te pot ajuta să eviți astfel de neplăceri.

Ce este un accident ușor

Conform legislației în vigoare, un accident ușor are loc atunci când următoarele condiții sunt îndeplinite:

  • pagubele produse în urma ciocnirii sunt doar de natură materială;
  • cel puțin una dintre mașinile implicate se afla în mișcare la producerea accidentului.

Șoferii implicați au obligația de a declara accidentul în termen de 24 de ore de la producerea lui, depășirea acestei perioade aducând amenzi sau chiar reținerea permisului auto.

În cazul în care accidentul s-a soldat doar cu daune materiale, primul lucru care trebuie făcut este să tragi mașina pe marginea drumului, respectiv, în afara părții carosabile. În ceea ce privește soluționarea, aceasta se poate face în două moduri:

  1. De către organele de poliție
  2. Prin intermediul unei constatări daune auto amiabile și prezentarea ei la firma asiguratoare.

Pe de altă parte, dacă un accident rutier s-a soldat cu victime, îți revine obligatia de a nu schimba poziția autovehiculelor implicate în eveniment și de a nu părăsi locul accidentului fără încuviințarea organelor de anchetă.

Însă, în cazul în care asigurarea RCA a unuia dintre șoferi este expirată, trebuie contactată poliția. Șoferul fără RCA este sancționat cu o amendă, fiindu-i reținute plăcuțele și certificatul de înmatriculare.

 

Sfaturi utile în cazul unui accident ușor, cu pagube de natură materială

  • Ca șofer, este recomandat să porți întotdeauna la tine copii după actul de identitate, documentele mașinii și asigurarea RCA;

 

  • Încearcă să ajungi la o înțelegere cu celălalt șofer implicat, pentru a soluționa problema pe cale amiabilă. În cazul completării unei constatări amiabile, atât tu, cât și celălalt șofer, veți fi obligați să păstrați câte una dintre cele două foi autocopiative – atât copia, cât și originalul având aceeași valoare juridică.

 

  • Pe lângă scoaterea mașinii de pe carosabil (dacă accidentul are loc în trafic), trebuie să verifici pagubele și să te strădui să îți întipăreşti cât mai bine în memorie (sau poți face poze) fiecare detaliu referitor la accidentul produs.

 

  • Dacă în urma ciocnirii au fost deteriorate piese de mobilier stradal, borduri sau alte elemente, ești obligat să declari acest fapt la unitatea de poliție.

Acestea sunt principalele lucruri pe care ar trebui să le reții despre procedurile în caz de accidente rutiere ușoare. Evenimentele neplăcute se pot produce oricând, în ciuda atenției și grijii pentru condus. Oricare dintre noi putem fi implicați în situații imprevizibile, iar cunoașterea legislației legate de accidentele ușoare este întotdeauna salutată de către un conducător auto responsabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *